pasta kozacka

PASTA KOZACTA 200g WIÓREK to ostra pasta z papryki chilli powszechna w kuchni arabskiej głównie w Tunezji i Libii, gdzie nazywana jest Harrisą. Pasta stosowana jest przede wszystkim jako do datek do kuskus, makaronów, zup a nawet kanapek. Harrisa doskonale nadaje się również do nacierania mięs, podkreślenia smaku ryb. Harrisę często łączy się z czosnkiem, kolendrą, kminkiem i oliwą. Ciekawostką jest fakt, że ostrość harissy maleje wraz z ilością oliwy, którą się do niej dodaje. Produkt bezpośrednio gotowy do użycia. 
Zastosowanie w kuchni:
- idealna przyprawa do każdego rodzaju mięsa grillowanego, smażonego lub pieczonego
- „ognisty” dodatek do jajek na twardo bądź jajecznicy
- niezastąpiony składnik sosu pomidorowego, sosu do kuskusa oraz zup
- w połączeniu z jogurtem naturalnym stanowi doskonałą marynatę do wieprzowiny i drobiu